DEZINSECȚIE

Vă informăm că în data de 11.09.2021, la nivelul comunei Snagov (toate satele) va avea loc o amplă acțiune de dezinfecție/deratizare/dezinsecție, după cum urmează:
1. DERATIZARE in EXTERIOR -Tratament 1 :
– Terenuri apartinand institutiilor publice si entitatilor subordonate UAT Snagov;
– Parcuri, gradini publice, scuaruri, locuri de agrement, terenuri de sport, etc.;
– Cimitire;
– Teren aferent imobilelor cu spatii destinate locuintelor, asociatiilor de locatari/proprietari, locuinte sociale etc.
Pentru tratamentul de deratizare Ia exterior se va folosi produsul RACUMIN PASTE, substanta activa coumatetralyl 0.0375% – in statii de intoxicare PVC culoare neagra etichetate corespunzator si amplasate în functie de obiectiv si de topografia locatiei – ancorate/ legate cu sarma in locuri cât mai ferite de accesul oamenilor si animalelor.
2. DERATIZARE IN SUBSOLURI -Tratament 1:
– Spațiile comune închise ale clădirilor persoanelor fizice și persoanelor juridice (casa scării, subsol și alte asemenea); – Cladiri apartinand institutiilor publice si entitatilor subordonate UAT (subsol)
Pentru tratamentul de deratizare interior – doar in subsoluri — se va folosi produsul Agrorat Pellet (granule) sau Agrorat Waxblocks (bloc cerat) dupa caz, substanta activa brodifacoum 0.005% in statii din carton etichetate corespunzator.
3. DEZINSECTIE CAPUSE – Tratament 1:
– Zone cu vegetatie: parcuri, grădini publice, locuri de agremet, cimitire, spatii, terenuri aferente imobilelor cu spatii destinate locuintelor colective- asociatii de locatari/proprietari, camine de elevi, locuinte sociale etc (teren aferent); etc…
Pentru tratamentul de dezinsectie capuse, se va utiliza produsul biocid MICROSIN — insecticid sub forma de microemulsie concentrata pe baza de apa, in concentratie maxima de 0.5%. Tratamentul de dezinsectie se va efectua prin pulverizare in sistem IJLV — atomizare manuala cu echipamente specifice, pe suprafetele cu vegetatie.
4. DEZINFECTIE- Tratament 1:
Spatiile interioare aferente cladirilor- Imobile ale institutiilor publice si entitatilor subordonate UAT – scoli, gradinite, sali de sport, baze sportive, camine, dispensare
Pentru dezinfectia spatiilor inchise se va utiliza ALDEZIN, in concentrație de 3%, (conform buletinului de analiza care atesta inactivarea coronavirusurilor).
Informațiile referitoare la acțiunea de sâmbătă vor fi transmise cetățenilor atât în sistem online, pe pagina de Facebook, cât și prin afișare la nivelul fiecărei instituții, respectiv zone frecventate cu precădere de cetățeni, panouri de afișaj șamd, pentru a se permite accesul operatorilor DDD in locatii in vederea executarii tratamentelor.
Regasiti in continuare informatii despre substantele biocide si masurile de siguranta care vor trebui luate in legatura cu tratamentele pe care urmeaza sa le aplicam:
> DEZINSECTIE
Produsul biocid MICROSIN, pe care urmeaza sa il folosim in tratamentul de dezinsectie tantari si capuse, este avizat de catre Ministerul Sanatatii prin Comisia Nationala pentru produse biocide.
> DESCRIERE PRODUS BIOCID DEZINSECȚII : MICROSIN
MICROSIN este un insecticid sub forma de microemulsie concentrata, pe baza de apa, fara solvent, pe baza de piretroizi, cu efect imediat si persistent in timp. Destinat pentru igiena si sanatea publica. Compozitie/substanta activa : 10% Cipermetrin, 2% Tetrametrin, 5% Oxid de butapiperonina
Caracteristici produs: Insecticidul Microsin este o microemulsie , care ofera o maxima siguranta in manipulare si are un impact minim asupra mediului inconjurator. Se dilueaza usor cu apa, nu pateaza suprafetele si este inodor (nu are miros). Actiunea insecticidului este atat imediata cat si de lunga durata, utilizat pentru combaterea insectelor zburatoare sau taratoare (muste, tantari, capuse, viespi, gandaci de bucatarie, furnici, purici, plosnite, molii si carii de lemn).
Mod de utilizare: Microsin poate fi utilizat pentru tratamente in aer liber(parcuri, garduri vii, spatii publice), precum si in spatii inchise sau adaposturi. Solutia insecticida nu degaja miros sau vapori toxici. Efectul in spatiile deschise, persistenta este de pana Ia 8-14 zile, si este dependent de conditiile atmosferice averse de ploaie si expunere solara. Microsin se poate aplica in concentratii de 0.1% pana Ia 1,5% (10-150 ml insecticid in IO litri de apa). Concentratiile acestei solutii sunt in f nctie de specia de insecte si de natura suportului ce urmeaza a fi tratat.
MASURI CE SE IMPUN A FI LUATE INAINTE SI DUPA APLICARE TRATAMENTULUI DE DEZINSECTIE CU PRODUSUL INSECTICID MICROSIN :
Inaintea aplicarii tratamentului de dezinsectie va rugam sa va asigurati ca in spatiul supus tratamentului nu sunt alimente, birouri, mese/blaturi/bancuri de lucru sau alte obiecte cu care se intra cel mai des in contact. In cazul in care acestea exista, ele vor trebui acoperite.
Nu consumati alimente sau bauturi care ar fi putut intra accidental in contact cu solutia insecticida!
Nu purtati haine care ar fi putut intra accidental in contact cu solutia insecticida, fara a Ie curata in prealabil!
EVITATI ACCESUL PERSOANELOR SI ANIMALELOR DE COMPANIE IN SPATIUL TRATAT TIMP DE 48 DE ORE DE LA APLICAREA TRATAMENTULUI !
MASURI DE PRIM AJUTOR :
In caz de inhalare: Indepartati persoana in cauza de zona de pericol intr-o zona de aer liber.ln caz de incertitudine sau in prezenta de simptome a se consulta un medic.
> In caz de contact cu pielea: A se indaparta imbracamintea contaminata. A se spala imediat si din abundenta cu apa si sapun. In caz de iritatie cutanata consultati un dermatolog. In caz de iritatii persistente, a se consulta un medic.
> In caz de contact cu ochii : A se spala imediat si din abundenta cu apa, tinand ochii bine deschisi. A se indeparta lentilele de contact si a se continua clatirea ochilor timp de cel putin 15 minute. In caz ca iritatia persista consultati un medic.
> In caz de ingerare : Clatiti gura cu apa fara a inghiti. Contactati imediat un medic sau cel mai apropiat Spital de Urgenta/Centru impotriva Otravirilor. A nu se administra nimic pe cale orala daca persoana este inconstienta sau fara indicatia unui medic. Induceti voma doar Ia indicatia medicului.
Principalele simptome si efecte acute sau intarziate :
Produsul poate fi iritant pentru ochi, piele si cai respiratorii ale tractului superior. Insecticidele piretroide nu au o toxicitate mare in privinta omului, dar prin ingerirea unei mari cantitati de produs poate provoca simptome la nivelul sistemului nervos central SNC Parestezie, superexcitabilitate nervoasa, tremur se pot manifesta in urma blocarii tranzmiterii impulsurilor nervoase cauzata de piretroid.
Nu exista antidot pentru intoxicarea cauzata de piretroizi, efectuati tratament simptomatic.
> DERATIZARE SUBSOLURI
Pentru tratamentul de deratizare subsoluri se va folosi produsul AgroRat Pellet/ Waxblocks substanta activa Brodifacoum 0.05 g /kg – in statii de intoxicare PVC culoare neagra sau carton – pentru subsoluri institutii – etichetate corespunzator si amplasate în functie de obiectiv in locuri cât mai ferite de accesul oamenilor.
> DERATIZARE IN EXTERIOR
Pentru tratamentul de deratizare Ia exterior se va folosi produsul RACUMIN PASTE, substanta activa coumatetra Iyl 0.0375% – in statii de intoxicare PVC culoare neagra etichetate corespunzator si amplasate în functie de obiectiv si de topografia locatiei – ancorate/ legate cu sarma in locuri cât mai ferite de accesul oamenilor si animalelor.
MASURI DE PRECAUTIE PENTRU BENEFICIARI IN LEGATURA CU TRATAMENTELE DERATIZARE:
Evitati contactul cu produsul raticid!
Nu deschideti statia de intoxicare si nu schimbati locul de amplasare al acesteia!
Nu permiteti accesul copiilor si al animalelor de companie in preajma statiei de intoxicare!
Nu atingeti eventualele rozatoare moarte gasite in locatia supusa deratizarii, ci contactati CMEIB pentru inlaturarea acestora ! Important!
Responsabilul beneficiarului are obligativitatea asigurarii integritatii statiilor de intoxicare si nu va permite accesul altor persoane neautorizate in perimetrul tratat!
> DEZINFECTIE
Pentru dezinfectia spatiilor inchise se va utiliza ALDEZIN, in concentrație de 3%, (conform buletinului de analiza care atesta inactivarea coronavirusurilor).
Domeniul de utilizare :
TP2 – Dezinfectarea suprafețelor, materialelor, echipamentelor și mobilierului – care nu sunt utilizate în contact direct cu produsele alimentare sau cu hrana pentru animale; a pereților, podelelor și solului din amplasamente private, publice și industriale și din alte amplasamente destinate activităților profesionale, cu exceptia domeniului medical.
Compoziția / informații privind componenții produsului biocid ALDEZIN:
DENUMIREA COMPONENȚILOR CONC. %
(m/m) DATE DE IDENTIFICARE
Denumirea sau natura chimică
1. Glutaraldehidă 18 111-30-8 203-856-5
2. Clorură de alchil dimetilbenzil amoniu 5 68424-85-1 270-325-2
3. Clorură de didecildimetil amoniu 5 7173-51-5 230-525-2
Tratamentul va fi aplicat de catre operatorii DDD ai CMEIB echipati corespunzator.
Recomandari pentru beneficiari in legatura cu aplicarea tratamentelor de dezinfectie
Operatiunile de dezinsectie si dezinfectie NU se vor efectua niciodata concomitent, ordinea va fi dezinsectie, curatare, urmata de dezinfectie, cu exceptia focarului epidemiologic, unde se intervine direct cu dezinfectie. Timpul de asteptare intre operatiunile de dezinsectie si dezinfectie va fi de min 48 ore.
La programarea operatiunii de dezinfectie, beneficiarul trebuie sa ofere informatii despre alte eventuale activitati recente (vopsiri, lacuiri, etc) care impllica utilizarea de produse chimice care pot interfera cu substratul ce urmeaza a fi supus dezinfectiei, sau care pot degaja compusi volatili toxici (inclusiv alte operatiuni de dezinfectie — stergerea suprafetelor cu cloramina, sau tratamente de dezinsectie efectuate de alta companie, etc).
In cazul in care s-au efectuat astfel de operatiuni, beneficiarul trebuie sa specifice locatia si natura acestora, pentru evitarea realizarii tratamentului de dezinfectie si implicit a formarii de compusi periculosi ce pot rezulta din eventuala combinare a substantelor continute de produsele utilizate.
Dupa efectuarea tratamentului de dezinfectie, beneficiarul va confirma, prin semnarea bonului de lucru, ca a fost informat despre timpul necesar pentru restrictionarea accesului in zona supusa tratamentului in vederea consumarii efectului biocid, si ca va respecta informatiile /recomandarile transmise, mentionate si pe afisele amplasate Ia sfarsitul operatiunii, pentru limitarea riscurilor specifice expunerii la produsul biocid.
Precautii suplimentare
In cazul efectuarii tratamentului de dezinfectie cu produsul biocid Alde.zinž, spatiul tratat trebuie aerisit temeinic inainte de primul acces, intrucat solutia de lucru are un puternic efect iritant asupra cailor respiratorii!
*Produsul Aldezin este utilizat in special in situatii de epidemii
o Dupa aplicarea solutiei dezinfectante NU accesati spatiul tratat timp de cel putin I ora (timpul necesar pentru consumarea efectului biocid);
o Nu permiteti accesul animalelor de companie în spatiul tratat timp de cel putin 24 ore!
o La prima accesare a spatiului tratat, aerisiti inc perea timp de 2-4 ore!
o Nu consumati alimente sau bauturi care ar fi putut intra accidental in contact cu solutia dezinfectanta!
ATENTIONARE :
In afara de operatorul/operatorii DDD care aplica tratamentul, in timpul efectuarii acestuia, este interzis accesul oricarei persoane neautorizate.
Va rugam sa va asigurati ca in spatiile tratate nu sunt animale de companie — caini, pisici, pesti etc.
Nu lasati produse alimentare neacoperite in spatiile unde se actioneaza!
Spalati vesela inainte de a o utiliza!
Produsele biocide pe care urmeaza sa Ie folosim sunt avizate de catre Ministerul Sanatatii prin Comisia Nationala pentru produse biocide.
Toate echipele de operatori DDD ai CMEIB de pe teren detin o mapa care poate fi prezentata oricui o solicita si care contine documentatia completa privind avizele si fisele tehnice ale substantelor pe care Compania Municipala Eco Igienizare Bucuresti le foloseste pentru toate tratamentele.
Tratamentele de dezinsectie care urmeaza sa fie aplicate in exterior sunt conditionate de conditiile meteo. Nu se aplica tratamente pe timp de ploaie.
Primar,
ANGHEL Mihai